YENİ KİTAP YAYINI: "Uluslararası Öğrencilerin Yaşam Kalitesi: Covid-19 Sürecinde İstanbul Üniversitesi Örneği"


İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Merkezi Müdür yardımcısı Doç. Dr. Başak Işıl ALPAR, önemli bir çalışmaya imza attı. "Uluslararası Öğrencilerin Yaşam Kalitesi: Covid-19 Sürecinde İstanbul Üniversitesi Örneği" adlı kitap, İstanbul Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlandı.

Kitabın amacı, nesnel göstergelerle gerçekleştirilen sosyo-ekonomik değerlendirmelerden öznel göstergelerle gerçekleştirilen yaşam kalitesine dair değerlendirmelere geçişi simgeleyen kalite, memnuniyet, iyi oluş, mutluluk gibi kavramları, yaşam kalitesine dair yaklaşım ve teorileri ele alarak, gösterge setlerini dört temel boyutta sınıflandırmak ve konuya dair bir uygulama gerçekleştirmektir.

Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde yaşam kalitesi ile ilgili kavramsal zemine yer verilecektir. Hâlihazırda yaşam kalitesi hususunda ortak kabul görmüş evrensel bir tanım ve yaşam kalitesi ölçümlerinde de standart bir gösterge seti bulunmamaktadır. Zira yaşam kalitesi, yaşam memnuniyeti, refah, öznel iyi oluş ve mutluluk; zaman, mekân, toplum, kültür, zihniyet, yaklaşımlar ve bireyler bağlamında değişkendir.

İkinci bölümde yaşam kalitesi, söz konusu değişken yapılar içerisinde geliştirilen yaklaşım ve teoriler üzerinden değerlendirilecektir. Yaklaşım ve teoriler nesnel ve öznel değerlendirmeler için yol gösterici ve aydınlatıcı niteliktedir. Ancak öznel değerlendirmelerde farklı gösterge projeleri söz konusu olabilmektedir.

Çalışmanın üçüncü bölümünde yaşam kalitesi çatı kavramı altında; göstergelere dair iki ayrı sınıflandırma yapılacak ve sık kullanılan yaşam kalitesi endekslerine yer verilecektir. İlk sınıflandırma; bireysel, sosyal, ekonomik ve örgütsel göstergeler şeklinde gerçekleştirilecektir. İkincisi ise göstergelerin nesnel ve öznel değerlendirmelerini içerecektir. Bu ayrım ile özellikle sosyal bir bakış açısıyla gerçekleştirilecek araştırmalarda analize dâhil edilecek göstergelerin seçiminde yol gösterici bir rehber sunmak hedeflenmektedir.

Çalışmanın dördüncü bölümünde konuya dair bir uygulama olarak İstanbul Üniversitesinde öğrenim görmekte olan uluslararası öğrenciler ile yaşam kaliteleri ve COVID-19 kısıtlamalarına dair nicel bir araştırma gerçekleştirilecektir. Ankette uluslararası öğrencilerin yaşam alanları olarak belirlenen maddi koşullar, barınma ve eğitim temaları ile genel değerlendirmeye yönelik soru ve ifadeler yer alacaktır.

Çalışmanın beşinci ve son bölümü ise sonuç ve önerileri içermektedir.

Kitaba erişmek için TIKLAYINIZ.