Uluslararası Öğrenci Merkezi, Türkiye’nin Uluslararası Ticaretine Katkı İçin Pandemi Döneminde de Eğitime Devam Etti
Türkiye’de üniversite okuyan her uluslararası öğrenci öğrendiği Türkçe başta olmak üzere aldığı eğitim, alıştığı kültür, kurduğu dostluklar sayesinde Türkiye ile ömür boyu bitmeyecek derin bir bağ kurar. Kimi öğrencimiz aldıkları eğitimi ülkelerinde yahut dünyanın farklı ülkelerinde kullanmaya niyetlenirken kimisi de kendi ülkeleri ile Türkiye arasında bir bağ kurmaya niyetlenmektedir. Ülkeler arasındaki ticaretin artmasında ülkemizdeki üniversitelerin mezunlarının önemli bir yeri vardır. Fakat her ülke gibi Türkiye’nin de ticari alanda kendine has kuralları, kurumları ve işleyişleri vardır.
Bu konuda öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap olması amacıyla Üniversitemiz Uluslararası Öğrenci Merkezi bu dönem, YTB Uluslararası Akademi bünyesinde “Fahri Ticaret Elçiliği” sertifikalı dersin açılmasına ön ayak oldu. Dersler, Üniversitemiz Hukuk Fakültesi mensubu ve aynı zamanda Uluslararası Öğrenci Merkezi Müdür Yardımcısı Dr Halit Uyanık koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Çoğunluğu İstanbul Üniversitesi’nde okuyan ve mezuniyeti sonrasında Türkiye ile ticaret yapmaya niyetli öğrenciler mülakat yoluyla seçilerek derslere başlandı.
Üç modül halinde tasarlanan dersin ilk kısmında Girişimcilik, Bankacılık, Pazarlama ve Finans gibi konuların işlenmesi, ikinci kısmında ise İdare, Vergi, İş hukuku gibi hukuk alanlarına bir giriş yapılması planlandı. Derslerde işlenen konulara paralel olarak da ülkemizde ticaret yapacak birisinin bilmesi gereken kamusal ve yarı-kamusal kurumlara ziyaretler planlandı.
22 Şubat’ta Ömer Ekinci’nin Girişimcilik dersi ile başlayan program, Halit Uyanık’ın İdare Hukuku ve Hasan Şenocak’ın İş Hukuku dersleri ile Mart ayının ortasına kadar yüz yüze devam etti.
Bu esnada İstanbul Ticaret Odası’na yapılan gezide Oda yetkilileri tarafından İstanbul Ticaret Odası’nın yapısı ve işleyişi konusunda öğrenciler bilgilendirildi.
10 Mart Tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’nün Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgınını bir pandemi olarak nitelendirmesi ve ülkemizde de ilk vakaların görülmesi akabinde YTB Uluslararası Akademi dersleri ay sonuna kadar tatil edildi. Bu geçiş döneminden sonra İstanbul Üniversitesi’nin diğer dersleri gibi “Fahri Ticaret Elçiliği” dersleri de online platformlarda devam etti. Nisan’ın ilk haftasından Mayıs’ın ilk haftasına kadar, haftada iki ders ortalama ile hem eksik dersler ikmal edildi hem de devam eden haftaların dersleri tamamlandı.
Bayram sonrasında Rektörümüz Prof Mahmut AK ve YTB Başkanı Abdullah Eren imzaları ile hazırlanan sertifikalar öğrencilere ulaştırıldı. Eğitime İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinden Çiğdem Börke Tunalı (Türk Bankacılık Sistemi), Abdurrahman Savaş (Borçlar Hukuku), Rasim İlker Gökbulut (Finans), Abdullah Okumuş (Pazarlama), Gültekin Altuntaş (Yönetim), Halil Çonkar (Ticaret Hukuku) ve Erdem Ateşağaoğlu (Vergi Hukuku) verdikleri dersler ile katkıda bulundular.