Ülke Günleri-3 "Bosna-Hersek" Programı Yoğun Katılımla Gerçekleşti
İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi tarafından düzenlenen Ülke Günleri-3 "Bosna-Hersek" programı, 14 Aralık 2018 Cuma günü 15.00-17.00 arasında İÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Program öncesinde Rektör Sayın Prof. Dr. Mahmut AK ve Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Faruk TAŞÇI Tek Rumeli TV'ye ropörtaj verdiler.
Sergi, hiç bilinmeyen Aliya İzzetbegoviç karelerini barındırması açısından dikkat çekti.
Selamlama için kürsüye çıkan İÜ Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Faruk Taşçı, Ülke Günleri programında Bosna-Hersek’i ele almaktan memnun olduklarını ifade ederek kısaca Uluslararası Öğrenci Ofisi'ni tanıttı ve ülke günleri programları vasıtasıyla kaynaşmaya katkı sağlamayı hedeflediklerinin altını çizgi.
Sonrasında Program'ın ev sahibi olarak Rektör Sayın Prof. Dr. Mahmut AK, dinleyenlere hitap ettiler. Konuşmalarında Sayın AK, Bosna-Hersekli öğrencileri İstanbul Üniversitesi’nde görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, “İstanbul Üniversitesi sadece duvarları içerisinde kendi mütevazı öğrencileriyle eğitim veren bir kurum değil, esasında ülkemizin uluslararasılaşma politikasıyla bütünleşmiş ve bu davayı kendine mesele etmiş olan bir üniversitedir. Şu anda 145 ülkeden yaklaşık 7 bine yakın uluslararası öğrencimiz var. Kendilerine 'misafir' demiyoruz, çünkü onlar da bizim gibi bu üniversitemizin mensupları. Hiç şüphesiz ki dostluklarımız içerisinde en mutena yeri Balkan ülkeleri temsil ediyor. Balkan ülkelerinin hemen hepsinden tarihi seyir içerisinde gitgide artacak bir periyotta pek çok öğrenciye ülkemiz ve tabi ki üniversitemiz ev sahipliği yapıyor. Bosna-Hersek bunların başında geliyor. Bu güzel günde acıları hatırlamak doğru değil ama Bosna-Hersek’in geçmişte yaşadığı acılar eş zamanlı olarak hepimizin acısıydı. Biz o acıları hep birlikte yaşadık. Bosna-Hersek’in yeniden inşasında üniversitemiz mezunlarının da çok önemli rol oynadığını bilmenin huzurunu yaşıyoruz. Gelecekte de Türkiye ve Bosna-Hersek’in güzel projelerde yan yana alacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ofis tarafından hazırlanan Bosna-Hersek Videosu sonrasında Program'ın onur konuğu Bosna-Hersek Ankara Büyükelçisi Sayın Bakir SADOVİC, konuşmasında böyle bir etkinlikte Bosna-Hersek’in tanıtılıyor olmasından memnun olduğunu belirterek “Bosna-Hersek ve Türkiye ortak bir geçmişe, ortak bir tarihe, ortak bir geleceğe sahip olacak iki kardeş, iki dost ülkedir. Bizim bugünkü ilişkilerimiz tabi ki sadece bu dostane ilişkilerden ibaret değil. Biz son 20 yılda ekonomik işbirliğinde de büyük bir ivme kazanarak dostluğumuza ayrı bir boyut kazandırmış olduk. Tabi bizim ilişkilerimizin geleceğinden duyduğumuz büyük bir iyimserlik birçok açıdan değerlendirilebilir. Boşnakların Türkiye'de 80 milyonu aştığını bugün anladım. İlişkilerimizi kuvvetlendirecek adımlar atacak herkese şimdiden teşekkür ediyorum” dedi. Program'a katılmasından dolayı kendisine Rektör Sayın Prof. Dr. Mahmut AK, bir hediye takdim ettiler.
Son konuşmacı olarak kürsüye Bosna-Hersek Milli Şairi Cemalettin LATİC Bey çıktılar. Boşnak Milli Şairi, Boşnakça kelimesinin nasıl ortaya çıktığını anlattıktan sonra “Fatih Sultan Mehmet’in bizim topraklarımıza getirmiş olduğu millet sistemiyle, farklı din mensuplarının bulunduğu Bosna-Hersek'te açık bir medeniyetin inşa edildiğine şahitlik ettik. Merhum Aliya İzzetbegoviç'in aslında yapmak istediği de Fatih'in getirdiği millet sistemine çok benziyordu. Onun Bosna-Hersek fikri aslında böyle bir açık medeniyete tekabül eden bir fikirdi. O fikre göre, bütün farklı din mensuplarının bir arada yaşadığı, birbirine saygı duyduğu bir Bosna-Hersek fikriydi. Biz Bosna-Hersek'i tabi ki Osmanlı Medeniyetinin büyük mirası olarak görüyoruz. Hiçbir Bosnalının Türkiye Cumhuriyeti’nin topraklarında kendini bir göçmen, bir diaspora olarak görmediğine eminim. Çanakkale Savaşında 15 bini aşkın Boşnak şehidinin bulunması da aslında burada anlattığımız hikâyenin derinliği niteliğinde.” ifadelerini kullandı. Kendisine katılımından dolayı İÜ Genel Sekreteri Sayın Metin KÜÇÜK Bey tarafından bir hediye takdim edildi.
Program'ın ikinci faslı Bosna-Hersek'i daha yakından tanımaya dönük etkinlikler şeklinde idi.
Boşnakça Şiir Dinletisi | Türkçe Bosna-Hersek Şiirleri | Bosna-Hersek Tanıtım Sunumu |
Boşnakça İlahi Grubu | Bosna-Hersek Sancak Derneği Sevdalinka Korosu |
Program'ın sonunda katılımcılara Boşnak Böreği ikram edildi.